Culturele initiatieven dragen bij aan resilience
Social resilience richt zich op gedrag van mensen, waarden en culturele aspecten. Daarbij is veerkracht gericht op de capaciteit van mensen om in te spelen op veranderingen en toekomstige uitdagingen. Uit literatuur- en praktijkonderzoek blijkt dat cultuur de veerkracht en weerbaarheid van Rotterdammers op verschillende gebieden kan vergroten. De culturele initiatieven stimuleren bewustwording over uitdagingen nu en in de toekomst. Ook helpen ze zogenaamde ‘21st century skills’ ontwikkelen die nodig zijn om weerbaar te zijn tegen uitdagingen. Daarnaast bevorderen ze sociale cohesie: ze brengen verschillende mensen bij elkaar. Studies laten zien dat kunst-georiënteerde activiteiten mensen helpen om beter te communiceren, ontdekken, creatief te denken, problemen op te lossen en samen te werken. Ook brengen deze activiteiten mensen sociale vaardigheden bij en leren hen alternatieve toekomstscenario’s te scheppen.
Pianoslam
Piano Slam verbindt mensen met taal en muziek. Piano Slam is een leertraject voor het middelbaar beroepsonderwijs dat afsluit met een poëzie-muziekevenement. Piano Slam is al jaren succesvol in Miami en vond op 16 november voor het eerst plaats in Nederland, in De Doelen in Rotterdam. In het voorjaar van 2018 startte het Albeda College met het lesprogramma waarin mbo-studenten leren om hun gevoelens een stem te geven en een persoonlijk gedicht te schrijven. De studenten luisteren naar een vooraf bepaalde selectie muziek. Op basis van hun beleving en reactie schrijven ze een gedicht en strijden daarmee om een plek in het afsluitende Piano Slam evenement. Centraal staan taal als belangrijk communicatiemiddel en de functie van muziek, namelijk verbinden. De studenten leren door met kunst bezig te zijn ook vaardigheden zoals zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen en zich uiten en begrijpen via taal. Dat maakt ze sociaal weerbaar en veerkrachtig. Het traject sluit af met het Piano Slam evenement: een gedichtenwedstrijd gecombineerd met een concert met klassieke pianisten, een dj en dansers. Het event verbindt mensen van alle leeftijden en uit alle sociale lagen. Meer informatie www.pianoslam.nl.
Byte Me!
WAT WE DOEN en Maas theater en dans komen met het interactieve theaterproject Byte Me! Byte Me! wil jongeren bewust maken van de wereld van cyber en hun privacy daarin. Vanaf het voorjaar van 2019 wordt Byte Me! op middelbare scholen gespeeld. Het is een mix van een voorstelling in de klas en een ‘crime scene investigation’. Doel is de gevolgen van het al te makkelijk omgaan met onze digitale privacy voelbaar maken en de grenzen van privacy onderzoeken. De acteurs nemen de leerlingen mee langs allerlei aspecten van het onderwerp privacy. Van het beschermen van je eigen privacy tot de mate waarin je rekening houdt met de privacy van anderen en de gevolgen daarvan. De leerlingen doen via hun telefoon mee met de voorstelling. Na de voorstelling is er in de klas een programma om dieper in te gaan op het onderwerp. De voorstelling is voor jongeren van dertien jaar en ouder. Meer informatie op www.maastd.nl/voorstelling/byteme/.