Delfshaven Coöperatie verbindt
Pop-up store Stroop verkoopt stroopwafels die door buurtbewoners worden gebakken. Het aan de winkel verbonden netwerk van ondernemers speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld het invullen van leegstaand vastgoed. Het is een van de projecten van de Delfshaven Coöperatie, een bewonersinitiatief dat een cruciale schakel vormt in het Rotterdamse netwerk van wijkbewoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente.
Meedenken en meedóen
Een veelzeggend voorbeeld van de werkwijze van de Delfshaven Coöperatie is de nauwe samenwerking tussen bewoners en woningbouwvereniging Havensteder bij de renovatie van woningen. Bewoners kunnen niet alleen meedenken maar ook meedóen met het renovatieproject. Bijvoorbeeld door actief bij te dragen aan sloop-, klus- en schilderwerkzaamheden.
Parkraad
Ook Park 1943 illustreert de gebiedsontwikkeling die de Delfshaven Coöperatie voorstaat. Bewoners – vertegenwoordigd door de Parkraad – zijn er actief bij de realisatie van waterberging, renovatie en vergroening.
Korte lijntjes
Gezamenlijke initiatieven van bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers waren vijftien tot twintig jaar geleden nog een vergezicht. De Delfshaven Coöperatie ziet dat juist die directe samenwerking en korte lijntjes leiden tot succesvolle projecten.
Opstart en continuïteit
Bij de samenwerking vanuit de Delfshaven Coöperatie, die wordt ondersteund door de gemeente, Havensteder en Rabobank, staat niet alleen de opstart maar ook de continuïteit van de projecten ook op de agenda. Door geldstromen in de wijk te laten renderen, ontstaat eigenaarschap, betrokkenheid en veerkracht. Ook als een financiële impuls straks stopt.