Wij in Rotterdam
Als polarisatie wordt tegengegaan, krijgen de kracht van de stad en haar bewoners alle ruimte om tot bloei te komen. Zwart-witdenken en een wij-zijgevoel maken dan plaats voor een open dialoog die moeilijke issues bespreekbaar maakt. Dat is het idee achter het programma WIJsamenleving.
Zorgen en ideeën
Het programma ontstond in reactie op de aanslagen in Parijs in 2015. Burgemeester Aboutaleb en vier wethouders gingen toen tijdens vier zogenoemde WIJ-bijeenkomsten in gesprek met burgers over hun zorgen en ideeën over de Rotterdamse samenleving. Inmiddels organiseert de gemeente onder de noemer WIJsamenleving allerlei bijeenkomsten en evenementen om de sociale cohesie in de stad te vergroten.
Nieuwe en bestaande netwerken
Met dialoogsessies en een Charter van Compassie stimuleert en ondersteunt WIJsamenleving nieuwe netwerken in de stad – en versterkt het bestaande samenwerkingsverbanden. Actieve burgers, sociaal ondernemers en maatschappelijke organisaties zetten samen de schouders onder initiatieven om de stedelijke samenhang te versterken.
Voor én door Rotterdammers
Tot de activiteiten van het programma WIJsamenleving behoren dialoogtafels op scholen, forumtheater, uitwisselingen van predikanten en imams, levensverhalen van Antilliaanse moeders, Socratische gesprekken. De initiatieven ontwikkelen zich voor én door burgers en ondernemers.
Antenne
Vanuit een samenhangend palet aan initiatieven en methoden ontwikkelen zich via WIJsamenleving actieve netwerken met een antenne voor spanningen tussen bevolkingsgroepen. Op die manier neemt de verbindende kracht van de stad toe en is de samenleving beter voorbereid op incidenten en crises.