Den Haag lanceert Resilience Strategie
De eerste Haagse Resilience Strategie werd afgelopen donderdag 16 mei gelanceerd. Resilient Den Haag is onderdeel van het 100 Resilient Cities netwerk: steden die elkaar wereldwijd helpen om weerbaarder te worden en veerkrachtiger te kunnen inspelen en reageren op fysieke, economische en sociale toekomstige uitdagingen.
Waarom een Resilience Strategie?
In de Haagse Resilience Strategie zijn ruim 40 initiatieven samengebracht die voortgekomen zijn uit gesprekken en workshops met meer dan 1000 bewoners en betrokken partners in de stad. Den Haag groeit met 5.000 inwoners per jaar naar ruim 600.000 inwoners in 2030. Deze groei zet de stad voor grote uitdagingen. Hoe spelen we in op de effecten van klimaatverandering zoals droogte, hitte en hevige regenval? Hoe weert een grote stad zich tegen cyberaanvallen? En hoe zorgen we voor een sociaal sterke en evenwichtige stad, waarin mensen in harmonie met elkaar leven en iedereen mee kan doen? Veel grote steden staan voor vergelijkbare opgaven. Daarom is Den Haag in 2016 toegetreden tot het 100 Resilient Cities netwerk geïnitieerd door de Rockefeller Foundation, een samenwerkingsverband van 100 steden over de hele wereld. Naast Den Haag zijn dat onder meer Washington, Kaapstad, Melbourne en Rotterdam.
Pauline Krikke: ‘Fijnere stad om in te leven’
Burgemeester Pauline Krikke wijst op het belang van het vergroten van de veerkracht van de stad: “In Den Haag werken we samen aan een beter leven voor iedereen. En dat ‘samen’ is voor mij echt de kurk waar deze strategie op drijft. Je kunt als bestuurders allerlei strategieën bedenken, maar die zijn betekenisloos als je niet in de dagelijkste praktijk met de mensen in de stad samen stappen vooruit zet. Daar helpt deze Resilience Strategie bij. Zeer concrete initiatieven zoals de Rode Kruis Risicotafels of de School of Shapers maken van Den Haag een veerkrachtige en daarmee fijnere stad om in te leven.”
Uitdagingen Den Haag
De Haagse Resilience Strategie benoemt de uitdagingen waar Den Haag voor staat en vertaald deze uitdagingen vertaalt naar vijf kansen om de veerkracht van de stad te vergroten.
1. Werken aan een verbonden stad waar iedereen mee kan doen
2. Iedereen voorbereiden op de nieuwe economie
3. Aanpassen aan klimaatverandering
4. Verbeteren van risicobewustzijn en voorbereiden op noodsituaties
5. Samenwerken met partners in en buiten de stad
Anne-Marie Hitipeuw, Chief Resilience Officer van de Gemeente Den Haag, benadrukt dat deze kansen niet op zichzelf staan, maar met elkaar verbonden zijn: “De strategie verbindt kansen en partners in de stad om samen op te trekken om onze stad veerkrachtiger te maken. Dat doen we samen met inwoners en met uiteenlopende partners, van het Rode Kruis tot Dunea tot de politie. Daarnaast verbindt het Den Haag met 99 andere steden wereldwijd. We hebben ons echt laten inspireren door initiatieven in andere steden.”
Meer informatie
www.resilientthehague.nl