Evolutie en uitbreiding van het Global Resilient Cities Network
100 resilient cities, waaronder Rotterdam, gaan door met hun internationale resilient cities-netwerk! Vandaag, 6 februari 2020, tijdens het World Urban Forum vond de lancering plaats van de transitie naar de naam "The Global Resilient Cities Network (GRCN)" Ook kondigden Chief Resilience Officers van over de hele wereld de evolutie en uitbreiding van dit stedennetwerk aan.
Evolutie en uitbreiding van het internationale stedennetwerk
Het stadsgestuurde Global Resilient Cities Network (GRCN) bestaat uit de aangesloten steden en experts van het voormalige 100 Resilient Cities-programma. Het netwerk maakt gebruik van elkaars know-how van stedelijke veerkracht om op grote schaal impact te bereiken en om het lidmaatschap uit te breiden naar 10 nieuwe steden in 2020.
Rebranding van het netwerk
Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten (6 februari 2020) - Chief Resilience Officers van over de hele wereld hebben vandaag de evolutie van hun netwerk aangekondigd. De transitie zal plaatsvinden onder de naam Global Resilient Cities Network. Rebranding van het netwerk is aan de gang en het nieuwe merk zal naar verwachting in mei worden aangekondigd. "Het 10e World Urban Forum is de perfecte gelegenheid om deze evolutie aan te kondigen," zei Lauren Sorkin, waarnemend uitvoerend directeur van het netwerk. "Dit netwerk stimuleert stedelijke veerkracht met een uitgebreide partnerbasis en verwelkomt tot 10 nieuwe leden in 2020 om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen klimaatverandering en andere stedelijke uitdagingen."
Stedelijke veerkracht
Steden hebben te maken met een groeiend aantal schokken en spanningen, waaronder klimaatverandering, groeiende migrantenpopulaties, ontoereikende infrastructuur, pandemieën en cyberaanvallen. 82% van de steden wereldwijd bevindt zich in gebieden met een hoog risico op sterfte door een natuurramp. Bijna 90% van de steden wereldwijd is zeer kwetsbaar voor economische verliezen die gepaard gaan met mogelijke natuurrampen. Veerkracht opbouwen in steden en gemeenschappen van elke omvang is daarom kritischer dan ooit tevoren.
100 Resilient Cities > Global Resilient Cities Network
Met een gemeenschappelijke blik voor holistische veerkracht en duizenden projecten in uitvoering, bestaat het nieuwe Global Resilient Cities Network uit de leden van het voormalige 100 Resilient Cities-programma, ontwikkeld door The Rockefeller Foundation. Met behulp van de tools en expertise van zijn lidmaatschap en een team van voormalige 100 Resilient Cities-executives in Londen, Mexico City, New York en Singapore, ondersteunt het Global Resilient Cities Network een bloeiende gemeenschap van beoefenaars van stedelijke veerkracht in 98 steden en 40 landen. Gezamenlijk vertegenwoordigen leden van het netwerk 220 miljoen stadsbewoners en 79 goedgekeurde veerkrachtstrategieën, met meer dan 4.000 concrete veerkrachtinitiatieven gericht op het bouwen van veiligere, gezondere, rechtvaardiger, klimaat-slimme en welvarende steden.
Mike Gillooly, de Chief Resilience Officer van Christchurch, Nieuw-Zeeland
"We reageren op een wereldwijde noodzaak om een gericht en financieel duurzaam praktijknetwerk voor stedelijke veerkracht nieuw leven in te blazen, waardoor investeringen in gemeenschappen en kritieke infrastructuur worden ontgrendeld," zei Mike Gillooly, de Chief Resilience Officer van Christchurch, Nieuw-Zeeland en co-voorzitter van de onlangs opgerichte Wereldwijd stuurcomité van CRO's. "Bovendien willen we als steden het enorme potentieel realiseren om met partners samen te werken om de financiering te diversifiëren en een vernieuwd programma te ondersteunen."
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam
“Klimaat en sociale veerkracht gaan hand in hand in Rotterdam; stedelijke veerkracht gaat over het bouwen van minder verdeelde, aantrekkelijkere, gezondere steden, ”deelt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. “Samenwerken in dit kritieke decennium waarin we ons bevinden, versterkt onze samenwerking en bouwt partnerschappen op om middelen te mobiliseren en actie te versnellen. Rotterdam is vanaf het begin actief lid geweest van 100 veerkrachtige steden en we zullen dit wereldwijde netwerk blijven ondersteunen en eraan deelnemen. ”
Lauren Sorkin, waarnemend uitvoerend directeur
“De veerkrachtstrategieën van ons netwerk benadrukken alleen al in onze steden een investeringskloof van $ 35 miljard in veerkracht," zei Lauren Sorkin, de waarnemend uitvoerend directeur van het netwerk. “We weten dat er meer werk aan de winkel is; naarmate de wereldwijde dreigingen toenemen, is er nooit een belangrijker moment geweest om te investeren in de technologieën, capaciteiten en projecten die stedelijke veerkracht bieden. ”Het Global Resilient Cities Network streeft ernaar zijn rol als voorhoede van de stedelijke veerkrachtbeweging voort te zetten en verwelkomt nieuwe steden die hun waarden delen om op beperkte basis toe te treden tot het netwerk.
Over Global Resilient Cities Network (GRCN)
GRCN, het wereldwijde netwerk van veerkrachtige steden, is de door de stad geleide organisatie die stedelijke veerkrachtacties stimuleert om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen klimaatverandering en andere fysieke, sociale en economische stedelijke tegenslagen en uitdagingen. Met steun van The Rockefeller Foundation en andere financiële partners, wil het netwerk de steden en hun Chief Resilience Officers blijven ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van hun steden en stedelijke samenleving.
Bron: GRCN WUF Press release No. 1 FINAL 020620 qta