Het sociale aspect invoegen in de stedelijke planning
Op 20 oktober is tijdens Habitat III, de Conferentie van de Verenigde Naties, de Verklaring van Quito vastgesteld. In die VN-verklaring over de toekomst van wereldsteden, staan de behoeften van de burgers in het hart van het stedelijke ontwikkelingsproces. Dr. Niki Frantzeskaki, een associate professor aan het Nederlandse Instituut voor Transitions (DRIFT) aan de Erasmus Universiteit, vertelt er in een artikel van de Europese Commissie meer over.
Dr. Frantzeskaki: “De Verklaring is een uitdrukkelijk verzoek aan wetenschappers om maatschappelijk betrokken te zijn en onderzoek sociaal en politiek werkbaar te maken. Universiteiten en onderzoeksinstituten spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van steden. Ze slaan een brug tussen de sociale behoeften en de stedelijke planning.”
Samen een plan maken
“Samen met de gemeente brengen we alle potentiële actoren in de wijk en de stad in kaart. We gaan in gesprek met mensen, brengen ze bij elkaar in één ruimte en hebben een open discussie met zowel stadsmakers als bewoners en ondernemers. Al deze verschillende mensen hebben eigen creatieve oplossingen en dat brengen we bij elkaar in gezamenlijk actieplan.” aldus Dr. Frantzeskaki.
Input voor de resilient strategie
DRIFT was ook betrokken bij het opstellen van de Rotterdamse resilient strategie. Ze brachten de diversiteit aan initiatieven van bewoners en ondernemers in kaart en onderzochten of de lokale oplossingen opgeschaald kon worden. Zodat er een gezamenlijke veerkracht strategie op tafel kwam te liggen. “Het is zaak dat de strategie iedereen aanspreekt, niet alleen de happy few. Een inclusieve en innovatieve weg inslaan, daar maken we ons hard voor.”
Het gehele (Engelstalige) artikel is hier te lezen.