Lees de 8e Kennis & Inspiratie-update voor herstel na COVID-19
De 8e Kennis- en Inspiratie (K&I)-update voor herstel van COVID-19 is uit! De K&I-update is een nieuwsbrief, geïnitieerd door team Resilient Rotterdam en team Impact en Nazorg van de gemeente Rotterdam. De redactie bestaat naast leden van Resilient Rotterdam uit ambtenaren van verschillende clusters en experts van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens. De K&I-update wil inspireren en kennis vergroten over strategie, herstel en transformatiefases tijdens en na de coronapandemie. Het doel is hiermee een bijdrage te leveren aan het herstel van de stad, zodanig dat zij veerkrachtiger en sterker verder kan tijdens en na COVID-19.
K&I-update voor bestuurders, ambtenaren en andere geïnteresseerden
De K&I-update informeert over interessante ontwikkelingen in kennis en beleid rond corona(maatregelen) die in en vooral buiten Rotterdam en Nederland plaatsvinden. Op deze manier wordt inzicht geboden in diverse oplossingen en ontwikkelingen wereldwijd en kan ‘tunnelvisie’ worden voorkomen. De update biedt voorbeelden van acties in steden in en buiten Europa naar aanleiding van de corona-uitbraak. Verschillende domeinen komen aan bod. Bij de selectie van voorbeelden is zoveel mogelijk rekening gehouden met de relevantie voor Rotterdam. Op deze wijze draagt de K&I-update bij aan beter (geïnformeerd) beleid voor de huidige en post-coronatijd. De K&I-update verschijnt periodiek en wordt digitaal verspreid onder geïnteresseerden en naar het brede publiek. Inmiddels is deze maand de 8e K&I-update verschenen.
8e K&I-update: wereldwijde lessen over lockdown-strategieën
Covid-19 zal helaas nog een tijd deel uitmaken van ons leven en impact hebben op ons werk en de stad. We willen natuurlijk vooral weten wat werkt. In de rubriek ‘Uitgelicht’ zetten we daarom de vijf belangrijkste ‘wereldwijde lessen over lockdown-strategieën’ onder elkaar. Verder in deze 8e editie:
- Interessante voorbeelden uit Griekenland, Schotland en Turkije die stuk voor stuk leerzaam en inspirerend zijn voor onze stad. Athene laat zien hoe je cultuur kunt inzetten om het herstel van de stad een boost te geven. Antalya inspireert als het gaat om hoe je burgers kunt ondersteunen bij gezond leven tijdens en na de coronapandemie en Cardiff is een schoolvoorbeeld van hoe je jongeren via nieuwe innovatieve aanpakken kunt betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor hun situatie in tijden waar de coronamaatregelen gelden.
- Interviews met twee wetenschappers zetten ons aan het denken over hoe we het gedrag van burgers kunnen beïnvloeden en welke gevolgen de pandemie heeft voor jongeren. Professor S. Denktas adviseert ons bijvoorbeeld om risicoperceptie persoonlijker en situatiespecifiek te maken en vooral ook te vertellen wat er wel kan en mag ondanks de beperkende maatregelen, in plaats van vooral vertellen wat er allemaal niet mag. Eveline Crone (hoogleraar Developmental Neuroscience in Society) onderschrijft dit en geeft daarnaast aan dat we jongeren kansen moeten bieden om zich te blijven ontwikkelen en hen moeten betrekken bij het vinden van oplossingen. Hier liggen kansen en hierin valt volgens Crone nog veel te verbeteren.
- Rotterdamse cijfers geven het ook aan: cybercriminaliteit neemt toe, al dan niet door covid-19. In deze update een onderzoek naar de impact van cybercriminaliteit en covid-19. Zijn we ons voldoende bewust van de consequenties voor burgers en ondernemers?
- Tot slot mooie artikelen die gaan over herstel tijdens de crisis via: inzet van sociaal ondernemers, door aanpassingen in de bijstand versneld door te voeren om de uitstroom te vergroten, en door te investeren in fysieke ruimte om juist nu ontmoetingsmogelijkheden te vergroten ondanks de 1,5 meter afstand die we moeten houden.
De 8e K&I-update en de vorige edities vind je hier op de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam:
https://www.eur.nl/onderzoek/erasmus-initiatives/vital-cities-and-citizens/impact-coronacrisis