Veel steun op VN klimaattop voor nieuw in Nederland gevestigd klimaatcentrum
Op de internationale klimaattop in Bonn heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aandacht gevraagd voor de gevolgen van klimaatverandering. Zij gaf daar de openingstoespraak op de startbijeenkomst van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) dat wordt gevestigd in Nederland.
'Het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering vraagt net zoveel onze aandacht als het aanpakken van de oorzaken ervan. Negentig procent van alle natuurrampen zijn inmiddels water gerelateerd. Klimaatbestendigheid redt levens en spaart onze leefomgeving, wereldwijd iedere dag weer,’ aldus minister Van Nieuwenhuizen. ‘Nederland heeft veel ervaring met klimaatadaptie. Door onze voortdurende strijd tegen het water zijn we goed toegerust om deze kennis en innovaties over te brengen. Nederland heeft zich daarom ook opgeworpen als locatie voor het internationaal werkend klimaatinstituut, waar landen overal ter wereld baat bij gaan hebben.’
Rotterdam en Groningen
Het centrum is een initiatief van de VN, samen met Nederland, Japan en de Filipijnen. Een speciale commissie heeft Rotterdam en Groningen eerder aangewezen als vestigingsplaatsen. Rotterdam heeft gezien haar ligging in de Hollandse delta internationaal een sterke reputatie op het gebied van klimaatadaptatie en is bovendien goed internationaal bereikbaar. Ook bouwt de stad een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor, waarin de medewerkers worden gehuisvest.
In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het innovatieve duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe. Met de universiteit en bedrijven die al actief zijn op het gebied van klimaat, biedt de stad een perfecte voedingsbodem voor het klimaatcentrum.
Wereldwijd kennisnetwerk
Wereldwijd zijn er verhoogde risico’s op natuurrampen en andere problemen ten gevolge van klimaatverandering. GCECA gaat landen, organisaties en bedrijven met kennis en advies ondersteunen op het gebied van klimaataanpassing, zodat zij beter toegerust zijn om de gevolgen van klimaatverandering te dragen. Het centrum brengt een steeds breder wordend netwerk van internationale partners samen, waaronder leidende kennisinstituten, bedrijven, NGO’s, lokale en nationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector.
Deelnemers
Deelnemende partijen in de Global Centre of Excellence on Climate Adaptation zijn onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), UN Environment, Japan National Institute for Environmental Studies, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport, S&P Global, Delta Alliance, Deltares, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership, SNV, Caribbean Community Climate Change Center, GEF, Adaptation Fund, The Nature Conservancy, NDC Partnership, Climate-KIC, Fundación Avina, African Climate Policy Centre, World Meteorological Organisation, Red Cross/Red Crescent Climate Centre, C40, Care, WWF, IDRC, TU Delft, IHE, 100 Resilient Cities, among others.