De veerkracht-factor van de Hogeschool Rotterdam
Arjen van Susteren is programmaleider Stedelijke Innovatie van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van de Hogeschool Rotterdam en hij vertelt over het InnovationLab Resilient Rotterdam.
Wat draagt de Hogeschool Rotterdam bij aan een veerkrachtig Rotterdam?
“De Hogeschool Rotterdam start komend studiejaar met het InnovationLab Resilient Rotterdam. Vierdejaars studenten gaan een half jaar aan de slag met het vinden van oplossingen voor lastige vraagstukken waar Rotterdam, en dan met name Zuid, mee worstelt. Zoals sociale ongelijkheid, wateroverlast en cyberhacken. De rest van dat jaar gaan ze afstuderen en we hopen natuurlijk dat ze daarna aan de slag kunnen in Rotterdam. Dit zijn namelijk de nieuwe stadsmakers die Rotterdam nog veerkrachtiger kunnen maken.
Resilience staat onder andere voor een integrale aanpak van problemen en daarom vind ik het ook zo mooi dat studenten Hogeschool-breed kunnen gaan deelnemen aan dit InnovationLab. Studenten van alle 86 opleidingen hebben straks toegang tot dit InnovationLab. We zullen straks een mooie kruisbestuiving zien tussen de harde, stedelijke studies en de zachte, sociale studierichtingen.”
Wat verwacht je van de Resilient Rotterdam-beweging?
“Mijn droom is dat in iedere stad van het 100 Resilient Cities-netwerk een student van ons stage loopt. Ik zie bijvoorbeeld een mooie samenwerking voor me met internationale partners van 100RC. Zij verzamelen uniforme mondiale geodata met behulp van bijvoorbeeld satellieten. Dat zijn onder andere gegevens over vervuiling, verlichting, hoogteliggingen en bewegingspatronen. Onze studenten kunnen in de 100RC-steden dezelfde data gaan verzamelen, maar dan vanaf de grond. Het koppelen van die mondiale en lokale data gaat de veerkracht van steden enorm vergroten.”
Wat heb je het netwerk te bieden en wat heb je nodig?
“Wij hebben een heleboel excellente en goed gemotiveerde studenten die graag voor een Rotterdamse organisatie aan de slag willen met een veerkracht-vraagstuk. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich bij mij melden via a.w.c.susteren@hr.nl. Wij zijn altijd op zoek naar uitdagende (afstudeer)opdrachten voor bevlogen studenten die binnen ons contextrijke onderwijs willen werken aan praktijkgerichte vraagstukken in het kader van Resilient Rotterdam. Daarnaast zoeken wij aansluiting bij partijen die aan vergelijkbare vraagstukken werken in de praktijk en die behoefte hebben aan innovatiekracht vanuit het Expertisecentrum van de Hogeschool Rotterdam.”
Wat is jouw veerkracht-factor?
“Ik ben altijd op zoek naar verandering, want dat is de motor van onze vooruitgang. Zo stimuleren overstromingsrisico’s Rotterdam om te zoeken naar oplossingen waar de stad beter van wordt. Niet alleen op het gebied van waterveiligheid, maar ook door het vergroten van onze kennis. Ik draag daar zelf graag een steentje aan bij vanuit ons Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie. En de studenten van de Hogeschool Rotterdam ook!”