Minor Resilience Hogeschool Rotterdam
Hoe kunnen studenten oplossingen vinden voor lastige resilience-vraagstukken zoals sociale ongelijkheid, wateroverlast, woonproblematiek, werkloosheid, cyberhacken en het verminderen van fijnstof in de stad? Hogeschool Rotterdam geeft hier met de minor Creating Resilient Cities invulling aan. In september 2018 ging het programma van start.
‘Resilience is een actueel thema. Daarnaast was de resilience-strategie van de gemeente Rotterdam ook een aanleiding, daar is de lesstof mede op gebaseerd. De minor biedt studenten de kans zich op dit vlak te specialiseren’, vertelt Spoelman. ‘We leren de studenten onder andere om een zelfsturende, veerkrachtige professional te worden.’ De achterliggende gedachte is: om een veerkrachtige stad te zijn, zijn ook veerkrachtige professionals nodig.
Resilience en de gebouwde omgeving
Zes maanden gaan de studenten aan de slag met vraagstukken op het gebied van resilience en de gebouwde omgeving. Denk aan architectuur, watermanagement, civiele techniek, bouwkunde, stedelijke en regionale planning, economie en vastgoedmanagement. De studenten doen vergelijkend onderzoek naar een vraagstuk dat relevant is in zowel in Rotterdam als in een van de andere honderd resilient cities van het 100RC-netwerk.
Er is een samenwerking met buitenlandse universiteiten in deze steden. Hbo-studenten in hun derde of vierde jaar met een afgeronde stage en internationale studenten van partner-universiteiten in hun derde, vierde of vijfde jaar, kunnen zich aanmelden. Door het internationale karakter is de minor tegelijk ook een uitwisselingsprogramma van kennis en cultuur.
Waardevolle uitwisseling
De groep die in september begon telt 26 studenten, waarvan 11 uit onder meer Japan, Taiwan, Griekenland en Duitsland. Ze werken in groepen van ongeveer 3 studenten aan een resiliencevraagstuk in Rotterdam. Vervolgens werken de studenten twee weken in een van de partnersteden aan een vergelijkbaar vraagstuk daar. Voor de minor die in september van start ging zijn dat Parijs: klimaatadaptatie - overstroming van een rivier, Bristol: leefbaarheid - betaalbare woningen, en Thessaloniki: ontwikkeling infrastructuur - nieuwe ov-verbinding.
Er wordt samengewerkt met verschillende universiteiten. ’Dat is heel waardevol, zeker geen snoepreisje’, zegt Spoelman. ’De studenten werken aan praktische opdrachten en leren een kritische onderzoeker te worden. En doordat ze de cases in Rotterdam en in het buitenland vergelijken, dragen ze bij aan de kennisopbouw en -uitwisseling binnen het 100RC-netwerk.’
Van elkaar leren
Matties van de Ven, vierdejaarsstudent watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam doet de minor: ‘Het internationale aspect trok me aan en het samenwerken en van elkaar leren. De minor sluit goed aan op mijn studie en de stage in Indonesië bij een waterschap. Resilience vraagt om een nieuwe manier van denken, op meerdere niveaus denken aan bijvoorbeeld klimaatbestendigheid.’
Met dit thema gaat Van de Ven met zijn groep aan de slag in Rotterdam en Parijs: ‘Het onderwerp is: overstroming van een rivier’, licht hij toe. ‘Hier de Maas, daar Seine. De visie van de Fransen is gericht op crisismanagement - daar zijn ze ook heel goed in - maar niet op het voorkomen van een overstroming. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren.’ In de toekomst wil hij graag projecten draaien in het buitenland. Van de Ven: ‘Klimaatverandering is een wereldwijd probleem, dat moeten we samen oplossen. Kennis delen, daar geloof ik in.’
Samenwerking
Resilient Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam - met onder anderen het Instituut voor de Gebouwde Omgeving, Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI), RDM CoE en de Willem de Kooning Academie - werken op meerdere vlakken samen, deze minor is daarvan een voorbeeld. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van de Resilience Scan, een instrument waarmee projecten of wijken kunnen testen hoe resilient ze zijn. De studenten van de minor kijken of ze de scan ook kunnen gebruiken tijdens het programma.
Resilience Café
De studenten organiseren vijf keer een Resilience Café: netwerkevenementen met elke keer een ander resilient thema. Ook externen zijn van harte welkom. De minor wordt afgesloten met een eindsymposium op 7 februari. Dat is ook meteen de start van de volgende minor.
Meer informatie: https://www.facebook.com/CreatingResilientCities/