Oogst van een groen dak
De Rotterdamse DakAkker op Het Schieblock is het grootste oogstbare dak van Europa. Met het initiatief bliezen ZUS Architecten en het Rotterdams Milieucentrum het vervallen gebouw in 2012 nieuw leven in.
Bedrijvigheid in de buurt
De activiteiten op de DakAkker leveren een duurzame bijdrage aan de bedrijvigheid in de buurt. In de moestuin worden groenten, fruit en kruiden gekweekt die in de bistro op het dak worden gebruikt als ingrediënten voor het ontbijt en de lunch. De heemtuin levert ook nog eens voedsel voor vier bijenkolonies. Tevens worden groenten, fruit en honing geleverd aan diverse restaurants in de buurt waarmee de ‘foodmiles’ worden beperken.
Dakennie?
Basisscholen kunnen iedere week op de DakAkker lessen volgen. Het educatieprogramma Dakennie? laat kinderen kennismaken met gezond voedsel, de wereld van stadslandbouw en stedelijke natuur – letterlijk met de voeten in de klei.
Slimdak
Naast de lokale voedselproductie is de DakAkker ook een testsite voor wateropvang. Het dak buffert 60.000 liter water; dat veel meer dan gewone (groene) daken. De DakAkker is een van de initiatieven in de stad om de voeten van Rotterdammers droog te houden: bij hevige regenval houden de planten op het dak overtollig water vast. Het dak biedt ook ruimte aan experimenten met verschillende soorten groene daken, die een spilfunctie vervullen in de klimaatbestendigheid van de stad. In 2016 opende bijvoorbeeld het sensorgestuurde Slimdak. Het 'intelligente' dak maakt automatisch ruimte voor piekbuien.
Slimme groene daken kunnen (toegepast op grotere schaal) een oplossing bieden voor het waterprobleem in de grote steden en zo ook de steden veerkrachtiger maken en weerbaarder tegen het toenemende aantal piekbuien. In het Slimdak010 project wordt samengewerkt met het waterschap Schieland en Krimpenerwaard, ZUS architecten en diverse bedrijven en kennisinstituten. Met dank aan CITYLAB010 die het Slimdak010 deels financiert.