Plattegrond voor onder de grond
Het nadeel van wat zich onder de grond afspeelt: je ziet het niet. En dat maakt het lastig om informatie over bijvoorbeeld kabels en leidingen, archeologische schatten en locaties van overgebleven bommen een rol te laten spelen bij plannen voor stedelijke ontwikkeling. De oplossing? Verleidingskaarten voor de ondergrond: digitale plattegronden over alles wat zich schuilhoudt onder onze voeten.
Ondergrond onder druk
De ondergrond is in gebruik voor zo’n dertig verschillende voorzieningen, zoals gas-, water- en elektriciteitsleidingen. En de verwachting is dat de druk op de ondergrond alleen maar toeneemt. Bijvoorbeeld door de toepassing van energievoorzieningen uit de ondergrond, zoals warmte-koudeopslag.
Onder het maaiveld
Nu wordt vaak pas bij de technische uitwerking van ontwikkelingsplannen gekeken wat zich onder het maaiveld afspeelt. Met het risico dat de ontwerper terug moet naar de tekentafel omdat zich onder de geplande bomenrij of fundering bijvoorbeeld kabels en leidingen bevinden.
Schaarse ruimte
Met de Verleidingskaarten voor de ondergrond wil de gemeente het bewustzijn van de ondergrond vergroten en de manier van werken bij stedelijke ontwikkeling efficiënter maken. Zodat Rotterdam optimaal gebruik maakt van de schaarse ruimte, zowel boven- als ondergronds.
De kunst van data
De data die de gemeente gebruikt voor de Verleidingskaarten is onder meer afkomstig uit het Geografisch Informatie Systeem (GIS). De kunst is om die data te vertalen op een manier die inrichters inzicht geeft in beperkingen én kansen.
Hanteerbaar model
De Verleidingskaarten brengen ontwerpers, constructeurs en beheerders dichter bij elkaar. Zodat ze gezamenlijk – met behulp van een hanteerbaar model – invulling kunnen geven aan de gemeentelijke opgave om ruimte optimaal te gebruiken.