Rotterdam krijgt eerste drijvende stadsboerderij ter wereld
‘Veehouden op het water dwingt je om te zoeken naar innovatieve technische oplossingen’, zegt Minke van Wingerden van Beladon, een van de initiatiefnemers. ‘Je bent off the grid, niet verbonden met basisdiensten zoals elektriciteit. Naast de boerderij leggen we 120 drijvende zonnepanelen in de vorm van een melkfles op het water voor onze elektriciteit.’ Floating Farm gaat 40 koeien houden, goed voor 800 liter melk per dag. Uit de rauwe melk maken ze op een diervriendelijke en duurzame manier melk en yoghurt die verkocht wordt aan de consument. De nieuwste technologie wordt gebruikt, zo zijn er schoonmaak-, melk- en voerrobots. De boerderij op het water wordt een transparant bouwwerk van drie lagen, waar bezoekers de koeien zien en kunnen kennismaken met alle processen op de boerderij zoals het maken van de zuivelproducten, de recycling van mest, waterbehandeling enzovoort.
Living lab
De productie en verkoop op de drijvende stadsboerderij zijn circulair en dicht bij de gebruiker. Daardoor zijn er nauwelijks afvalstromen en is de logistieke keten kort. Van Wingerden: ‘Het voer voor de koeien bestaat merendeels uit afvalstromen uit de regio. We gebruiken restproducten zoals zemelen van de molen in Schiedam, bierbostel uit de stadsbrouwerijen, restproducten uit een aardappelfabriek en gras van bijvoorbeeld golfvelden. De mest van onze koeien recyclen we, dat gaat terug naar de regio bijvoorbeeld naar sportvelden, golfbanen of particulieren. We vangen regenwater op en zuiveren dit voor gebruik op de boerderij. En ook intern zijn we circulair: voor de bedding van de ligboxen voor de koeien gaan we ook bewerkte mest gebruiken. We zien onszelf als een ‘living lab’, we blijven steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en innovaties. Er zijn al plannen voor uitbreiding met een kippenstal en drijvende kas.’ Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt er in de Merwe-Vierhaven een volledige foodstrip.
Op het water bouwen
Door groei van de bevolking wordt grond steeds schaarser. En steeds meer mensen trekken naar de stad. In Europa zal straks 90 procent van de bevolking in steden wonen, deze mensen hebben iedere dag gezond voedsel nodig. Door in de stad te produceren wordt de logistieke keten verkort, dat gaat vervuiling tegen. Tegelijk zien we door klimaatverandering steeds heviger regenval en overstromingen van steden en landbouwgronden. Om klimaatbestendig te zijn moeten we kijken naar een klimaat adaptief systeem om de stad te kunnen blijven voeden. Op het water bouwen is een van de oplossingen. ‘Moeder aarde heeft beperkt grond, 70 procent van het aardoppervlak is water’, zegt Van Wingerden. ‘Veel grote steden liggen in deltagebieden met een strategische ligging aan het water en waterwegen tot diep in het stadshart. Dus waarom niet kijken naar mogelijkheden op het water.’
Drijvende boerderij
Floating Farm is het initiatief van Beladon, Courage en Uit Je Eigen Stad. Na de orkaan Sandy in New York zat de stad binnen twee dagen zonder vers voedsel, omdat alles van buiten de stad komt. Peter van Wingerden van Beladon kwam op het idee om voedselproductie dichter bij de stad te brengen. Beladon is gespecialiseerd in drijvend bouwen. Courage houdt zich bezig met innovatieve landbouw en veeteelt. In gesprek met elkaar ontstond het idee voor de drijvende boerderij. Uit Je Eigen Stad heeft kennis van het bestieren van een stadsboerderij.
Afbeeldingen: Beladon.
Meer informatie: www.floatingfarm.nl