SIBs binden de stad
Bij SIBs smeedt de gemeente nauwe banden met investeerders, ondernemers en kennisinstituten. Met als inzet: marktpartijen een verantwoordelijkheid te laten nemen in sociale projecten. De Buzinezzclub en Werkplaats Rotterdam Zuid behoren tot de succesverhalen.
Buzinezzclub
De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering naar school, werk of een eigen bedrijf. Het uitgangspunt is een plan voor hun toekomstige werk én leven dat de jongeren zelf opstellen. Trainingen, workshops, netwerkevenementen, stages en intensieve coaching helpen om de gedroomde opleiding, baan of onderneming tot een succes te maken.
Meester en gezel
Bij Werkplaats Rotterdam Zuid krijgen werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een tijdelijke aanstelling bij een van deelnemende bedrijven. De kandidaten krijgen kansen om hun talenten in te zetten én verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd krijgen de werkgevers een goede indruk van mogelijke nieuwe werknemers. Een cruciaal onderdeel van de aanpak is een samenwerking die lijkt op de verhouding tussen een meester en gezel: ervaren medewerkers delen hun kennis en ervaring met de jonge talenten.
Investering
Bij een SIB stelt een investeerder financiering beschikbaar voor een kansrijk maatschappelijk initiatief. Bij een bewezen besparing op overheidsuitgaven betaalt de gemeente de investering terug. De universiteit beoordeelt de resultaten van het project.
Maximale impact
SIBs stimuleren de ontwikkeling van innovatieve werkwijzen met een maximale impact. Voor de gemeente liggen kostenbesparingen in het vooruitzicht. Daardoor ontstaat meer ruimte voor bijvoorbeeld preventieve projecten. En natuurlijk heeft ook de samenleving baat bij de SIBs, omdat de sterkere positie van kwetsbare groepen de stad veerkrachtiger maakt.